5 ports, 5 universos marítims

Arribat l’estiu ens omplim la boca parlant de les platges del Maresme però… i els ports? Els ports de la comarca s’han convertit, en alguns casos, en els eixos vertebradors de la vida gastronòmica i nocturna d’alguns municipis, sense oblidar la càrrega esportiva que tenen molts d’ells i, en alguns casos, fins i tot, la importància comercial d’alguns d’ells.

A més, no es pot oblidar que les banderes blaves, una ecoetiqueta atorgada anualment per la Fundació Europea d’Educació Ambiental, que garanteix el compliment d’uns mínims requisits mediambientals, l’existència d’uns serveis sanitaris adequats, l’equipament amb dutxes d’aigua dolça i serveis de salvament, és un distintiu que acredita la sostenibilitat i qualitat del litoral que considera la platja, i els ports, com un ecosistema maritimoterrestre. Enguany ha distingit 3 ports maresmencs. Han estat guardonats amb la bandera blava el CN El Balís, el Consorci Port Mataró i el Port Masnou.

La costa del Maresme compta amb 5 ports esportius amb les millors instal•lacions per gaudir del mar i del seu entorn: el Port d’Arenys de Mar, el Consorci Port de Mataró, el Port Balis, la Marina Port Premià i el Port del Masnou.

Port d’Arenys de Mar
www.cnarenys.com

El Port d’Arenys allotja una important flota pesquera i acull, a més, embarcacions de recreació. Situat a un indret privilegiat de la costa catalana, tant per la proximitat a la Costa Brava com a Barcelona, és considerat com el port més segur del litoral nord de Barcelona.

Una de les tradicions del Port, i per la que se’l coneix arreu, és la subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques. De fet és un bonic espectacle que atrau molts visitants, encara que la tradició de la subhasta cantada de viva veu fa anys que va quedar enrere per passar-se a fer mitjançant mètodes electrònics. El peix que surt de la llotja d’Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes.

Port Arenys

El Port destaca per les nombroses activitats nàutiques que organitza. La seva dàrsena esportiva està gestionada pel Club Nàutic Arenys de Mar (CNAM), fundat el 1952, i disposa de 408 amarradors per a embarcacions de fins a 18 metres d’eslora. El Club realitza nombroses activitats nàutiques, té una reconeguda escola de vela i organitza regates de vela lleugera i de creuers, quasi cada cap de setmana durant tot l’any, a més de diferents competicions nacionals.

A més, el Port té una bona representació d’empreses nàutiques que ofereixen serveis als navegants, com serveis tècnics per a les embarcacions, venda de vaixells nous i assessorament per compres de segona mà, i assegurances navals.

A banda, destaca la seva immillorable oferta gastronòmica, entorn sempre del peix fresc d’Arenys, amb restaurants de reconegut prestigi.

Consorci Port de Mataró
www.portmataro.com

El Port de Mataró va ser inaugurat l’any 1991, està situat al davant de la ciutat de Mataró i és un port principalment esportiu, encara que també té una dàrsena pesquera. El Port, gestionat pel Consorci, compta amb més de 1.000 amarradors per a embarcacions fins a 18 metres d’eslora, i prop de 7.000 metres quadrats de zona comercial. Les seves instal·lacions estan en constant evolució, ja que des del primer moment el principal objectiu del Consorci ha estat dotar a la ciutat de Mataró d’un equipament de primer ordre.

El Club de Vela de Mataró, ubicat a la part alta del port, organitza diferents cursos i regates. Disposa d’una rampa i una zona de varada d’embarcacions de vela lleugera just al costat de la bocana.

Port De Mataro

En els 7.000 metres quadrats de la zona comercial del port, hi ha botigues i tallers nàutics i centres de vela, rem, pesca i submarinisme. També té una important oferta d’oci com bars, restaurants i locals d’oci nocturn que compten amb la visita de milers de clients, sobretot en època estival però també la resta de l’any.

Port El Balís
www.cnelbalis.com 

El Port Balís, nascut el 1966, es troba en un punt estratègic de la Mediterrània, enclavat en una zona privilegiada de la comarca del Maresme, al costat dels pobles de Sant Andreu de Llavaneres –al qual pertany–, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac.

Des del seu naixement, el Club ha lligat la seva història a la pràctica de l’esport, sobretot la vela. Des dels anys 80, el Club ha tingut un creixement imparable. Així ho certifiquen alguns dels grans regatistes sortits del club, alguns d’ells, olímpics.

Port Balis

El Port Balís té 764 amarradors, per a eslores de fins a 30 metres. El canal de la bocana té un calat mitjà de 3,5 metres, i a la resta del port la sonda es troba entre 2 i 3 metres.

A més, el port disposa d’una àmplia i atractiva oferta d’establiments comercials i de restauració. L’oferta gastronòmica és molt variada i atractiva per a tots els gustos.

Marina Port Premià
www.marinapremia.com 

Amb una ubicació privilegiada, a només 20 minuts de Barcelona, el port esportiu Marina Port Premià ha celebrat els seus 30 anys amb una reinvenció dels seus espais, una ambiciosa remodelació que ha permès incrementar de manera substancial tant la seva capacitat global com l’oferta dels seus serveis.

Port De Premia De Mar

La seva oferta esportiva, amb capacitat per a 554 embarcacions, s’ha vist ampliada amb la construcció, i recent inauguració, d’un dels complexos comercials més singulars de Catalunya, un espai per passejar i gaudir d’una experiència de lleure i comerç al costat del mar.

Marina Port Premià es reinventa amb un objectiu molt clar: convertir-se en un port únic en el seu entorn.

Port del Masnou
www.portmasnou.com

A un pas de Barcelona ciutat, el Port del Masnou va ser, durant molts anys, el port esportiu de Barcelona, davant del col•lapse que patia el port de la capital. Nombroses empreses nàutiques van optar per instal•lar-se al Port del Masnou i es va generar una intensa activitat que va deixar petita la dàrsena construïda el 1975. Davant l’escassetat d’amarratges, el 1995 es va fer una remodelació de les instal•lacions, portant a terme una moderna ampliació que va donar cabuda a 1.000 embarcacions i va acabar amb els problemes de capacitat.

Port Masnou

El Port del Masnou ofereix la possibilitat de combinar unes modernes instal•lacions per a les embarcacions i uns excepcionals serveis de primera classe per a tota la família.

Informació addicional

  • Text:Maite Viñals
  • Municipi:Maresme

Font: www.panxing.net/maresme/indrets/5-ports-5-universos-maritims